Skip to content

Pedagogia orionină

Tinerii sunt comoara cea mai de preț a familiei şi a societăţii. După modelul în care sunt educaţi şi mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine.

Sfântul Luigi Orione

Don Orione nu pornește la drum cu pesimism, ci se angajează cu convingerea fermă, exprimată cu desăvârșire de Sfântul Giovanni Bosco printr-o formulă simplă şi eficace: „Educația ține de suflet. Lăsați-i pe tineri să știe că îi iubiți!”

Pedagogia orionină pune în evidență și valorifică, într-o perspectiva proprie, specifică, aspecte mai puțin vizate în învățământul tradițional. Acesta promovează modalități de realizare a procesului educațional care oferă alte variante funcționale decât cele proprii școlii tradiționale, ca urmare a unor viziuni de ansamblu diferite asupra marilor sisteme pedagogice contemporane, precum și asupra practicilor școlare actuale din lume. Punctul de reper și de raportare pentru această pedagogie îl reprezintă înțelesul termenului de „a educa”.

 

 • A educa înseamnă: a preveni

„Este mult mai ușor să formezi un tânăr, decât să îndrepți un om”. Copilăria este perioada când se întocmește fișa medicală fizică şi psihică a copilului. Îl iubesc, așadar, pe copil astăzi, pentru a nu trebui să îl pedepsesc mai târziu; îi vorbesc astăzi, pentru a evita mai multe discuții când va fi adolescent.

 • A educa înseamnă: a fi de partea copilului

El, copilul, trebuie să fie cel care își croiește drumul: nu pot să îl înlocuiesc, nu trebuie să îi iau locul, însă trebuie să îl stimulez; trebuie să îl încurajez. Țin cu el, pentru că astfel îi transmit entuziasm. Ţin cu el, pentru că îl pot îndruma şi corecta, ceea ce îi face bine. Încurajarea, însă, îi face şi mai mult bine. Țin cu el, pentru că această atitudine poate descătușa energii ascunse.

 • A educa înseamnă: a fi ceea ce dorim să transmitem

În educație cărțile nu sunt totul. Persoanele sunt cele care contează. Copiii cresc oglindindu-ne pe noi: dacă au norocul să vadă o persoană realizată, pot să ajungă şi ei o persoană realizată. De fapt, a educa înseamnă a împărtăși, înseamnă a fi entuziaști şi înseamnă a fi originali.

 • A educa înseamnă: a lansa provocări

A educa nu înseamnă a da ordine, ci a cere servicii!

 • A educa înseamnă: a emancipa

A educa înseamnă să îţi ajuţi copilul să stea pe propriile picioare. Cu cât mai repede ne vom trata copiii ca pe nişte oameni, cu atât mai repede vor deveni oameni.

 • A educa înseamnă: a propune şi nu a impune

Când vorbim despre educație nu putem face nimic bun fără conștiință. În educație, câștigă cel care convinge. A educa înseamnă a propune, a convinge, nu a impune. Nimic nu educă mai profund decât convingerea.

 • A educa înseamnă: a ne strădui

A educa înseamnă şi a pune obstacole, evident proporționale cu dezvoltarea fizică şi psihică a copilului. De aceea, este greșit dacă unui copil nu i se spune niciodată „nu”. Acest „nu” îl ajută să crească. Un copil obișnuit cu reguli este cu siguranță un copil mult mai capabil să facă faţă dificultăților.

 • A educa înseamnă: a transmite siguranță

O cale ce oferă siguranță şi încredere copiilor este aceea de a fi „punctul lor de referință”, ceea ce presupune intervenții educaționale fundamentale precum: ordine, pedeapsa, lauda. A spune „felicitări”, „bine”, „îmi place cum lucrezi” este un alt mod prin care părinții pot fi puncte de referință. Un mod simpatic şi puternic. Un cuvânt de laudă spus copiilor („felicitări, ce bine ţi-ai făcut treaba!”) îi încurajează, le dă aripi.

Exemplul este metoda cea mai eficientă de a fi un punct de referință pentru propriul copil.

 • A educa înseamnă: a se ruga

Dumnezeu este marele aliat al profesorilor. Şi El este priceput în ale educației, a educat un popor întreg.

 • A educa înseamnă: a recunoaște când greșești

Niciun profesor sau părinte nu este perfect. Copiilor le plac părinții care admit că mai şi greșesc: „îmi cer scuze, știi, am înțeles că am greșit”. Cel ce ajunge să spună aceste cuvinte, dobândește statornicie în ochii copilului şi îi transmite unul dintre mesajele cele mai importante.

 • A educa înseamnă: a avea răbdare

A educa înseamnă a avea răbdare. Educația lucrează în adânc. A educa înseamnă a explica, a convinge, lucruri care cer mai mult timp decât a pretinde şi obliga. Datoria învățătorului este, așadar, să semene şi să aibă răbdare, chiar şi atunci când a fost lezată şi rănită cea mai sensibilă parte a sufletului uman, sfera dragostei.

 • A educa înseamnă: a lăsa o amintire plăcută

A lăsa o amintire frumoasă – este şi aceasta o formă de a educa. „Una dintre aceste frumoase şi binecuvântate amintiri, păstrată din copilărie, este poate cea mai bună educație”.